“Santo subito!” – II. János Pál szentté avatására emlékezünk

Vizvári Soma

Vizvári Soma

A világjárvány hírkavalakádjában majdnem megfeledkeztünk arról, hogy a napokban két fontos évforduló is volt II. János Pál tisztelői számára. Április 27-én volt hat éve, hogy Karol Józef Wojtyła helyet kapott a szentek közösségében, s ha ez nem lenne elég, május elsején, emlékezhettünk meg boldoggá avatásáról is. Minden idők egyik legnépszerűbb pápájának halálát követően tíz évnek sem kellett eltelnie, hogy hivatalosan is szentként tisztelhessék a világ katolikus hívei, habár voltak, akik még ennyit se vártak volna vele.

Idén ünnepelné századik születésnapját a 2005-ben elhunyt II. János Pál. A lengyel egyházfő tiszteletére meghirdetett jubileumi emlékévbe a PROKON is bekapcsolódott, ezidáig három írást szenteltünk a mosolygós Wojtyłanak. Itt az ideje, hogy az évforduló ürügyén szentté avatásáról is ejtsünk pár szót!

“Santo subito”, “Azonnal szentté” – így követelték tízezrek II. János Pál mielőbbi kanonizálását, a nem sokkal halála után, a lengyel pápa lelki üdvéért bemutatott szentmisén. Nem tudtak várni, érthető ez még akkor is, ha a szentté avatás menete az egyház történetében nem épp a gyors folyamatok közé tartozott. Az “azonnal” legalábbis nem gyakran merült fel ebben a kontextusban. A hívek nem akartak várni, de mégis mire vártak volna, ha már életében is szentként tisztelték? Egy olasz egyesület annak idején annyira türelmetlen volt ez ügyben, hogy javaslatot tett: ismerjék el mártírnak II. János Pált. Elvégre 1981-ben az életére törtek, és csak kis híja volt, hogy a testébe fúródott golyók nem végeztek vele, de vérét még így is a hitéért adta. Márpedig mártírok esetében eltekintenek attól a követelménytől, hogy egy csodát kell bizonyítani boldoggá avatásukhoz.

Nos, bármennyire is tűnhetett akkoriban kissé elhamarkodottnak és gyermekdednek a hívek “toporzékolása”, azóta tudjuk, hogy a Jóisten sem akart sokat várni, hiszen a Szentatya közbenjárására hamar megadta azt a két csodát, amely főszabály szerint a szentté avatáshoz szükséges.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a szentté avatás módján éppen II. János Pál gyakorlata “lazított” sokat, a Szentatya ugyanis uralkodása alatt többszáz szentté és boldoggá avatást ünnepelt, ami kiugrónak számít az addigiakhoz képest. Teréz anyát például mindössze egy évvel a Nobel-békedíjas apáca halála után a boldogok sorába emelte. Kevés szó esik arról, hogy a lengyel pápa által szentté avatott lelkek közt magyarok is voltak. Ő kanonizálta Kingát és Hedviget, de a boldogok sorába emelte Apor Vilmost,  Batthyány-Strattmann Lászlót, valamint az utolsó magyar királyt VI. Károlyt.

Magát II. János Pált végül 2014. április 27-én ünnepélyesen szentté iktatta Ferenc pápa a római Szent Péter téren XVI. Benedek emeritus pápa, és az Angyalvárig érő hívek tömegének jelenlétében.

De mi volt az a két csoda, ami ehhez kellett? Ennek ma, a világjárvány közepén még nagyobb jelentősége lehet, mint ahogy eddig gondoltuk.

Először Marie Simon-Pierre apáca gyógyult fel csodálatos módon a Parkinson-kórból (II. János Pál ugyanebben a betegségben szenvedett) 2005-ben. Majd 2011-ben Floribeth Mora Diaz costa ricai négygyermekes családanyát mentette meg a Szentatya közbenjárása. Diaznál ugyanis aneurizmát diagnosztizáltak az orvosok, és egy hónapot jósoltak neki. Az asszony így mesélt a történtekről: “Egyfolytában II. János Pál segítségét kértem. Nem akartam meghalni, mert féltettem gyermekeimet, ki fogja gondjukat viselni? Miután megnéztem II. János Pál boldoggá avatását a televízióban, valami hihetetlent éreztem. Láttam, amikor XVI. Benedek pápa, előde ereklyéjét tartotta a kezében. Másnap reggel, amikor felébredtem, egy hangot hallottam szobámban: >>Kelj fel!<<. Körülnéztem, és láttam, hogy egyedül vagyok, de továbbra is hallottam a hangot: >>Kelj fel! Ne félj!<<.  Tekintetem ekkor egy képes magazinra vetődött, amely a tv-re volt téve, és amely II. János Pál boldoggá avatására jelent meg. Ott állt II. János Pál, mint egy kép és kezével, mintha felemelt volna. Én így válaszoltam: >>Igen, Uram!<<. És attól a naptól kezdve jól vagyok. Az Úr azon a napon megszüntette félelmemet, agóniámat, békével töltött el, annak a bizonyosságával, hogy egészséges vagyok!”

Tombol a járvány, az emberek arcán – akárhogy is palástolják – ott van a félelem. Aggódnak magukért és a szeretteikért, de itt van nekünk az emlékév, vagy inkább mondjuk úgy: emlékeztető év, ami oda irányítja tekintetünket, ahonnan erőt és bátorítást kaphatunk. Egy szent pápa felé, aki a mi lelki békénkért és gyógyulásunkért könyörög a mennyei Atyánál.

Szent II. János Pál, könyörögj érettünk!

 

kép: mult-kor.hu

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Külföld

Mi lesz veled, Amerika?

Joe Biden elnöki beiktatása után két hónapon belül 11 millió illegális migránsnak adna állampolgárságot. Ha ez az elképzelése megvalósulna, az olyan folyamatot indítana meg, ami belátható időn belül teljesen megváltoztatná az ország társadalmi szerkezetét.

Elolvasom >
Külföld

Vége az európai békének?

A ’80-as évek végén, ’90-es évek elején Közép-Kelet-Európában megtörtént rendszerváltások, és a nyugati integráció a tartós európai béke hamis illúzióját teremtette meg. Ellenség hiányában az európai államok csökkentették védelmi kiadásaikat. A 2015-ben új erőre kapott bevándorlás, az ezzel szorosan összefüggő iszlám terrorizmus és az ezzel szinte egy időben kitört ukrajnai polgárháború viszont cáfolták ezen intézkedések jogosságát. Az egymás után kirobbanó konfliktusok egy újabb fegyverkezési tendenciát indítottak el, mely a hidegháború óta nem látott technikai innovációt hozott létre.

Elolvasom >