Szigorítások, tömeges oltás, Gyurcsány Ferenc meg Waterloo-zik – ez történt a hét második felében

hírek
Újabb járványügyi intézkedések léptek hatályba. Meghaladta hazánkban az egymilliót a beoltottak száma. Gyurcsány Ferenc videóban kritizálta a kormányt. A magyarokat hátrányosan érintő döntést hoztak ismét Ukrajnában.

Újabb szigorításról döntött a kormány:  a közoktatási intézményeket és mindennapi élethez nélkülözhető boltokat is bezárják

A kontaktusszámok, találkozások radikális csökkentésére van szükség a járvány harmadik hulláma miatt – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezért a kormány újabb szigorító lépésekről döntött, melyek többsége mától, azaz hétfőtől lesznek két hétig érvényben. A tájékoztatón az is kiderült, hogy a kormány a március 17-ei ülésén dönt majd az újranyitásról, ami a kabinet mostani várakozási szerint március 22-étől fokozatosan megindulhat.

Meghaladta az egymilliót azoknak a száma, akik már legalább az első adag oltást megkapták 

Vasárnap reggelig a hivatalos adatok szerint 981 ezer embert oltottak be, és vasárnap napközben is folytatódott a tömeges oltás, így sikerült átlépni az egymilliós határt. Említésre méltó eredmény, hogy  több mint 300 ezren már a teljes védettséget biztosító második körön is túl vannak. Ha lakosságarányosan tekintjük, akkor Magyarországon a második legnagyobb az átoltottság az Európai Unióban.

Gyurcsány Ferenc szerint a kormány Waterloo-ja zajlik

Gyurcsány Ferenc azt írja egyik hétvégi Facebook-videóját kísérő bejegyzésében, hogy „Orbánék miatt más országok kapják meg a Moderna-oltásokat, amelyek nekünk, magyaroknak jártak volna! Németek, dánok és franciák kaphatják meg azokat a Moderna-oltásokat, amelyek nekünk, magyaroknak jártak volna. Egészen drámai és teljességgel példátlan, hogy Orbánék két összeomlás között ilyen hazaárulást engedtek meg maguknak. Nem fogjuk következmények nélkül hagyni, ezt megígérem.” A Demokratikus Koalíció elnöke egyébként még mindig azokról a Moderna-vakcinákról beszél a felvételen, amelyekről már  kiderült, hogy nem kaphatnánk meg őket a harmadik negyedév előtt, de a szállítások késlekedése miatt valószínűleg csak még később.

Ukrajna megfosztaná tisztségeiktől a kettős állampolgárokat

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön aláírt egy rendeletet, amelynek értelmében két hónapon belül felmérik Ukrajna nemzeti kisebbségeinek helyzetét. Később pedig törvényt is alkotnának a kettős állampolgárok jogairól. A döntés súlyosan érintené a kárpátaljai magyarság politikai képviseletét is. „Ukrajna szándékában áll a kettős állampolgárság engedélyezése az Európai Unió tagországaival“ – erről beszélt pénteken az ukrán külügyminiszter. A békés hangvételű nyilatkozat ellenére az előzetes információk szerint a kettős állampolgárok nem vehetnének részt a politikai döntéshozatalban, nem kampányolhatnának, és a választási bizottságok tagjai sem lehetnének.

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Hírek
Belföld

Újraindítási gondolatok, tárgyalások, tőzsde, oltás, sport – Ezek történtek a héten

Húsvét után meglehet a két és félmillió beoltott és elkezdődhet az újraindítás. Orbán Viktor lengyel és olasz szövetségeseivel tárgyalt Budapesten. Gyurcsány Ferenc is megkapta az oltás . Már a járvány előtti szinteken a magyar tőzsde, közel a történelmi csúcs. Áder János ünnepi beszédében az ellenzéket bírálta. Sima magyar siker Andorrában. Erdő Péter bíboros szerint az egy éve tartó járvány mindenkit kimerít.

Elolvasom >
Belföld

Román és ukrán szemétben fuldoklik a Tisza

Veszélyben a Tisza élővilága. Ukrajnából és Romániából már lassan két évtizede minden áradással szeméthegyek úsznak át hazánkba. A magyar szakemberek minden erejüket bevetve dolgoznak azon, hogy megakadályozzák a katasztrófát, azonban a román és ukrán hatóságok részéről csak felületi megoldásokat tapasztalhatunk.

Elolvasom >
Belföld

Közös munka Európa reneszánszáért

Egy új, uniós, jobboldali összefogásról tárgyalt csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A három politikus a találkozón a járvány utáni Európai Unió újraindításáról és az európai identitás újragondolásáról is egyeztettek.

Elolvasom >