Születés, szerelem, halál a szabadságharc árnyékában

1849 nyarának végén járunk. Az ország területén már nem találkozunk tömött sorokban masírozó honvédseregekkel, annál több szétszórt, bujkáló szakasszal, századdal. Mindnyájan próbálnak újraszerveződni, hogy újra felvehessék a harcot a császári és cári erőkkel. Közben alig tudja bárki – aki tudja, se hiszi el –, hogy Görgei tábornok a világosi várnál letette a fegyvert az orosz haderő előtt.

Aki egy olyan 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról szóló filmet keres, amiben nagy csinnadratta mellett követhetjük nyomon hős őseink harcát, vagy éppen neves tábornokaink, politikusaink életének idevágó szakaszát, annak nem ajánlom a Guerilla című művet. Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje nem a nagyobb volumenű egészre koncentrál, hanem az egyszerű, hétköznapi ember szemszögéből mutatja be a háború borzalmait. Mondhatni, a film gyorsan bekebelez, jól megrág, aztán egy laza mozdulattal, megcsócsálva kiköp. De ne szaladjunk ennyire előre.

A történet egy testvérpárról, Magura Barnabásról és öccséről, Magura Antalról szól. Az idősebbik annak idején elbújt a sorozás elől, nem úgy, mint öccse. Ennek ellenére, amikor a család házát porig égetik, Barnabás fivére keresésére indul. Hosszú és gyötrelmes utazásának végén kapcsolódunk be a filmbe. Már itt szembetűnik, hogy nem egy pörgős, akciódús mozit fogunk látni, hanem egy vontatottabb, minimalista színészi játékkal egybekötött művészfilmet. Barnabás útját lókoponyák, giliszta rágta holttestek kísérik végig, amelyek naturalista megjelenítése egyenest letaglózza a nézőt.

Egy erdő mélyén, egy szedett-vedett táborban ráakad öccse alakulatának a maradványaira. Végletekig megfáradt, megtört tízen-huszonéves fiatalokat láthatunk, akikben az emberség már csak szimpla emlékfoszlány. Ezt a film során több kivégzéssel is bemutatja a rendező. Ebbe a közegbe érkezik meg a pacifista Barnabás, akit Váradi Gergely alakít zseniálisan. Egy hazugság, és öccse sebesülése folytán végül Barnabást is besorozza a század parancsnoka.

Az erdő tökéletes helyszínt szolgáltat arra, hogy bemutassa, milyen sanyarú sors jutott a honvédeknek. De nem csak nekik, ebben az erdőben ugyanúgy bujkálnak osztrákok és muszkák is. Ebben a környezetben halált hordozhat egy-egy faág reccsenése is. És lám még itt is sarjad az élet. A filmben tanúi lehetünk bimbózó szerelemnek, vagy éppen egy újszülött világra jöttének. Aztán érkezik a megdöbbentő végkifejlet, ami maradjon meglepetés.

Kárpáti a legminimálisabb eszközöket használva, leginkább a színészek játékára hagyatkozva, tökéletesen be tudja mutatni, mennyi bűnre és bűnhődésre tud kárhozni az ember háborús időkben. Ennek közepében pedig Barnabás az ellenpólus, aki próbálja megőrizni emberségét a harcok közepette is. A film alatt végig az az érzésem volt, hogy nem egy mozira ültem be, hanem beléptem a táborba a szereplőkkel egyetemben, és megtapasztaltam szenvedésüket, örömüket. Kifejezetten tetszet, hogy az író-rendező bátran a nézőközönség fantáziájára hagyja egy-egy jelenet befejezését, vagy éppen az egész filmét is.

Összességében egy hiánypótló alkotásról beszélhetünk, amelynek egészen egyszerű célja van: bemutatni, miként élhette át egy átlagember – mint akár mi is – a háború szörnyűségeit, és fejetlenségét, mindeközben pedig miként tarthatta meg emberségét. Ha szereted az olyan filmet, amely mellbe vág és elgondolkodtat, mindenképp nézd meg a Guerillát.

 

kép forrása: index.hu

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Egyéb kategória

Fókuszban a közösség – Udvar 2022

Udvar. Mindenkinek kicsit mást jelent. Az új tagoknak kalandot, a régieknek szép emlékeket. Ezekből az idei rendezvényen sem volt hiány. Vendéglátónk Sárközi István volt, régi barátunk, aki szokásához híven nagy szeretettel várt minket. Az Udvar a PROKON Egyesület szervezésében épülő csapatszellemet, jó társaságot és életre szóló élményeket hozott a résztvevők életébe.

Elolvasom >
Belföld

Lesz-e jobboldali ellenzéke a Fidesznek?

A választásokhoz közeledve beindult a kampányidőszak is, melyben a rengeteg kormánypárti és baloldali plakát mellett a választó már szembe találhatja magát a Mi Hazánk arcaival is. Bár a 2018 után alakult, jobboldalra sorolt párt támogatottsága a két előbbi politikai erőhöz képest alig mérhető, az országgyűlésbe való bejutás esetén mégis fajsúlyos szereppel bírhat.

Elolvasom >
Belföld

A hét nyertese és vesztese

A hét vesztesét a magyar baloldalról választottuk, az MSZP lett az. A hazai sajtó már tavaly is a szocialista képviselők „ledarálásával” volt tele, idén pedig

Elolvasom >