Trump vs. Biden – matuzsálemek harca ÉLŐBEN!

Amerika újra elnököt választ! Négy évvel ezelőtt a metszet.info facebookos szavazásán 16-13 arányban nyert Trump, aki aztán az USA elnöke is lett, hasonló arányú elektor begyűjtésével. Kövessétek élő közvetítésünket!

18:00 – Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke

Hosszú és fárasztó napok után Pennsylvania állam demokrata győzelmet hirdetett, ezzel Joe Biden megszerezte az elnökséghez szükséges elektori szavazatszámot.
A beiktatás előtt komoly politikai harcokra kell számítani, hisz kérdéses, hogy a republikánusok képesek lesznek-e összezárni Trump mögött, és sikerül-e nekik jogilag megtámadni a választás tisztaságát.

13:09 Georgia bekékült, Pennsylvania is átbilleni látszik

Joe Biden 99 százalékos feldolgozottságnál 1000 szavazattal átvette a vezetést Georgia államban, míg Pennsylvaniában szintén zárulni látszik az olló Trump és Biden között, Biden szerencséjére. A két állam együtt 36 eletkori szavazatot ér, azonban elég lenne az egyiket elvinni a demokrata jelöltnek ahhoz, hogy elnök legyen. (Természetesen azzal a feltétellel, hogy Arizona és Nevada kék marad.) Azonban Arizonában Trump kezd feljönni, már csak 40.000 szavazat a különbség kettejük között és a szavazatok 10 százaléka még feldolgozásra vár. Mindent egybevetve mostanra már szinte 0-ra csökkent annak az esélye, hogy a szavazatszámlálás végén Trump elnök hivatalában maradjon, így a végén a Biden-stáb örülhet. Mindenestre nem valószínű, hogy a szavazatszámlálás befejeztével pont kerül az ügy végére, hiszen a republikánusok bejelentették, hogy minden jogi eszközzel élni fognak annak érdekében, hogy a levélszavazatok érvényességét kivizsgáltassák, valamint a néhány százalékponton múló államokban a szavazatokat újraszámoltassák. Elemzők várakozása szerint a végleges eredményt a Legfelsőbb Bíróság mondhatja majd ki.

21:27 – Tüntetések kezdődtek országszerte, mind a két oldal szimpatizánsai ellepték az utcákat

Amerika-szerte tüntetések kezdődtek az elnökválasztás eredményének elhúzódása miatt. Washingtonban, New Yorkban, Chicagoban, Los Angelesben, Seattleben, Portlandben, Philadelphiaban és Minneapolisban egyaránt utcára vonultak az elégedetlenkedők. Egyes államokban Trump szimpatizánsai azt szeretnék elérni, hogy állítsák le a levélszavazatok számlálását, mert szerintük csalás történik és “ellopják a választást.” Ezzel szemben a demokrata szimpatizánsok, illetve a radikális baloldalhoz köthető szervezetek – mint a Black Lives Matter és a Shutdown DC – is szerveztek tüntetéseket, amelyekre bizonyos elemzők szerint már hónapok óta készülhettek. Céljuk az, hogy a szavazatok számlálását ne szüntessék be, azok mindenképpen kerüljenek feldolgozásra.

19:41 Nevada államból újra közöltek adatokat

Sajtóértesülések szerint a korábbi híresztelésekkel ellentétben Nevadában – miszerint az elnöki székért zajló verseny szorossága miatt abbahagyták a szavazatok számlálását – egyáltalán nem állt le a szavazatok számlásának folyamata, csupán a részeredmények közlését függesztették fel november 5. reggelig. (Ez a magyar idők szerint 9 óra eltolódást jelent.) Az új közölt adatok szerint a korábban 8 ezer szavazatnyi különbség 11 ezerre nőtt, Biden javára. Az eddig teljesen feldolgozott szavazatok között szerepel az összes személyes szavazat (a szavazás napján és korábban leadott szavazat egyaránt), valamint a november 2-ig beérkezett levélszavazatok. A november 2. után beérkezett levélszavazatok számlálása zajlik éppen.

13:15 – Elnyúlik a szavazatszámlálás

Észak-Karolinában Trump vezet egy hajszállal, azonban még mindig több mint 100 000 szavazat megszámlálása hátra van. A választási szervek elfogadják a választás napjáig leadott levélszavazatokat is, ha azok beérkeznek november 12-ig.

Könnyen lehet, hogy csak jövőhét pénteken kiálthatjuk ki a választás győztesét.

9:45 – Bizonytalanság a levélszavazatok körül

Donald Trump már a választásokat megelőzően is arról beszélt, hogy a levélszavazatok miatt komoly visszaélések történhetnek. Mint ismeretes, az elnök már magyar idő szerint szerda reggel bejelentette győzelmét, és közölte, hogy a levélszavazás miatt a Legfelsőbb Bírósághoz fog fordulni.

Trump kijelentése óta republikánus oldalról folyamatosan csalást kiáltanak a választási eredmények kapcsán. Az elnök kampányfőnöke szerint Wisconsin államban olyan sok szabálytalanság történt a szavazatok összesítése során, amelyek miatt az eredmény nem tekinthető valósnak. Ennek okán azonnali újraszámlálást követelnek. Várhatóan több államban is ez a forgatókönyv fog végbe menni.
David Shafer, a republikánus párt Georgia állami vezetője Twitteren arról írt, hogy a republikánus megfigyelők nem férnek hozzá az összes új táblázathoz, így nem tudják ellenőrizni azokat. Állítása szerint továbbá Fulton megyében a republikánus megfigyelőket hazaküldték, mondván, hogy abbahagyják a szavazatszámlálást, ám távozásuk után a demokraták tovább folytatták azt. Az esetek kapcsán feljelentést fognak tenni.
Időközben az interneten több kép is terjed, amelyek a demokraták állítólagos választási csalásait mutatják be. Ezek közül a leghíresebb a michigani szavazatszámokhoz kapcsolódik. A Decision Desk HQ elemzőiroda által készített statisztikán látható volt egy hatalmas előretörés a demokraták részéről, több mint 138 000 szavazatot szereztek úgy, hogy az elnök időközben egyet sem. A később kiadott közleményük szerint hibás statisztikákat használtak, Biden igazából csak 13 800 szavazatot szerzett, a kiugrás így csak egy elírásnak volt köszönhető.

Derek Duck on Twitter: "OK. So both Michigan AND Wisconsin have VERTICAL  LINES where Biden votes are injected in. WTF… "

9:20 – Csütörtök reggeli fejlemények

Az amerikai történelem leghosszabb választásának harmadik napján járunk. Magyar idő szerint éjfélkor Biden hivatalosan is győzött Michigan államban, így már 253 elektori szavazattal rendelkezik, Trump 213-as eredménye egyelőre nem emelkedett.

Már csak Pennsylvania, Észak-Karolina, Georgia, Nevada, Arizona és Alaszka nem hirdetett egyértelmű győztest. Trump jelenleg Nevadán és Arizonán kívül minden államban vezet, ám a két jelölt közötti különbség folyamatosan csökken. Ez a leglátványosabb talán Pennsylvaniában, ahol az elnök több mint tíz százalékos előnye két százalékra olvadt.

Ha a jelenlegi állapot nem változik, Joe Biden lesz az Egyesült Államok új elnöke. A republikánusoknak a győzelemhez meg kellene fordítaniuk az állást Nevadában vagy Arizonában. Nevadában már egy napja nem közöltek új részeredményt, ám a szavazatszámlálás továbbra is tart. 24 órával ezelőtt az elnök 0.6 százalékkal volt lemaradva kihívójától, így itt szoros küzdelem várható. Arizona államban is szűkül az olló a két jelölt között, korai még megmondani, hogy ki fog nyerni.

16:30 – Gőzerővel folyik a levélszavazatok összeszámlálása.

Az előzetes várakozások szerint ezek inkább a demokrata jelöltet erősítik. A pillanatnyi állás szerint Joe Biden először Wisconsint majd Michigant is megfordította, mindkét csatatéren 0,3 %-al vezet, és újra nagyon közel került ahhoz, hogy ő legyen az USA következő elnöke.

Érdekesség, hogy bár folyamatosan számolják a szavazatokat, csak tömbösítve közlik az eredményeket. Nevadában pedig minden további közlést letiltottak péntekig, így nem tudjuk, hogy a billegő állam visszabillen-e esetleg Trump javára. Nagyon-nagyon szoros!

12:30 – Nyugaton a helyzet változatlan

A billegő államokban az elnökjelöltek tartják magukat, ám Nevadában és Wisconsinban Trump, Michiganben és Pennsylvaniaban Biden támogatottsága közeledik az ellenfeléhez.

Nevadában beszüntették mára a szavazatszámlálást, helyi idő szerint holnap délelőtt 9-kor fogják folytatni. A csatatér államban így várhatóan csak holnap este nyilváníthatunk ki egyértelmű győztest.

Pennsylvániában és Michiganben péntek estig tart a szavazatszámlálás, így ma már nem tudjuk meg, hogy ki lesz az elkövetkező négy évben az Egyesült Államok elnöke.

10:46 – Wisconsinban most Biden vezet.

Ahogy számolják a szavazatokat a két jelölt fej-fej mellett halad. A pillanatnyi demokrata fordítás is jelzi: nincs ez még lefutva teljesen.

10:25 – Republikánus többség maradhat a szenátusban is.

Az előzetes várakozásokkal szemben a Republikánus Párt jelöltjei közelebb állnak ahhoz, hogy megszerezzék az 51 fős többséget az Egyesült Államok szenátusában. Jelenleg 47 széket már biztosan elhódítottak, míg a demokrata jelöltek csak 45-nél tartanak.

10:20 – Észak-Karolina, Georgia, Michigan, Pennsylvania, Wisconsin.

Erre az 5 “billegő államra” figyel az amerikai közvélemény, jelenleg mindben vezet Trump, 3-ban pedig már 90% fölött van a szavazatok feldolgozottsága. Amennyiben Biden a másik két államban (Pennsylvania, Michigan) fordítani tud, csak úgy tudja megakadályozni Trump újrázását! Egyetlen csatatér-állam “visszahódítása” már nem lenne elég egy demokrata fordításhoz. Ezek alapján Trump megalapozottan érezheti már a zsebében a következő 4 évet.

10:10 – Stábunk némi pihenés után újra jelentkezik!

Azt még mindig nem tudjuk biztosan, hogy ki lesz a következő 4 évben az USA elnöke. Donald Trump, inkumbens elnök már bejelentette győzelmét, a szavazatok számolásának leállítását követelte “győzelmi beszédében”.

06:10 – 205-132 az elektori szavazatok aránya Biden javára

De még közel sem dőlt el az amerikai elnökválasztás, kíváncsian várjuk hogy a különböző billegő államok a levélszavazatok hatására hogy alakulnak!

05:54 – Az elektori szavazatok szerint eddig Biden vezet

Azonban ez közel sem olyan egyértelmű, hiszen a jelentős billegő államokban, név szerint Michigenben, Pennsylvaniban, Floridában, North Carolinában, Georgiában, Ohióban és Texasban az eddigi feldolgozottság szerint egyértelműen Trumpnak áll a zászló.

05:37 – A közvéleménykutatások 2016-hoz képest ismét minősíthetetlenek

Az eddigi eredmények és az előzetes felmérések közötti különbségek azt mutatják, hogy a közvéleménykutatások idén sem tudták pontosan felmérni, hogy milyen eredményt hozhat az elnökválasztás.

05:34 – Wisconsin, Pensylvania és Michigan jelezte, hogy ma biztosan nem fognak tudni eredményt hirdetni

Több államban is felfüggesztették a szavazatszámlálást, így akár az is megtörténhet, hogy ma még nem tudnak eredményt hirdetni.

05:19 – Jönnek a kötelező déli államok Trumpnak

Mississippi Donald Trump győzelmét hozta.

05:12 – Texas, Florida, Ohio és Észak-Karolina Trump győzelmét hozhatja.

A legkérdésesebb billegő államok eldőlni látszanak, Trump javára.

05:00 – A papírformának számító nyugati parti államokat minden jel szerint megnyerte Biden.

04:56 – Pennsylvania államban ahogy növekszik a feldolgozottság, egyre nagyobb előnnyel vezet Trump.

04:45 – 98:95 Biden javára, azonban több billegő államban is Trump jelenleg jobban áll mint Biden, így gyorsan megfordulhat az állás.

04:41 – Az egyik legfontosabb államban, Floridában jelentős előnnyel vezet Trump. Ezzel egy fontos államot nyerhet meg az elnök.

04:23 – Utahban és Montanaban több, mint 50%-os feldolgozottság mellet Trump vezet.

04:02 – Trump egyre több államban fordít. A fogadóirodák már csak 1,25-ös oddsot adnak a győzelmére.

03:47 – Virginia négy évvel ezelőtt egyértelműen demokrata volt, idén azonban az eddigi feldolgozottság alapján Trump meghódíthat egy demokrata fellegvárat. Szerk: a levélszavazatok feldolgozása után az állam megfordult és demokrata maradt.

03:41 – Ohioban egyre szorosabbá válik a küzdelem a két jelölt között.

03:27 – Texasban továbbra is egymás mellett a jeöltek 70%-os feldolgozottságnál.

03:05 – Elektorok számában 80:51 Joe Bidennek.

02:48 – 50%-os feldolgozottságnál még mindig 10%-kal vezet Joe Biden Ohioban. Ez azért lehet fontos mert az elmúlt 60 évben aki nyerte az államot az lett az elnök is.

02:41 – Texasban és Kansasban, két republikánus fellegvárban egyelőre nincs egyértelmű eredmény. Ez annak is köszönhető, hogy a városi szavazatokat előbb számolják össze, mint a vidéki voksokat.

02:20 – Tennessee, Nyugat- Virginia államokat behúzta Trump, ezzel érvényesítve a papírformát. Az elekotorok számában 42:30-ra átvéve a vezetést.

02:16 Florida kétségkívül a legizgalmasabb állam

Az utolsó pillanatban megint megofordítja Floridát Donald Trump.

02:11 – A CNN összesítése szerint jelenleg 30:26 arányban átvette a vezetést Joe Biden az elektorok számát tekintve.


02:00 – Massachusats, Delaware, Maryland.
Joe Biden bevette ezeket a demokrata bástyákat.

01:54 – A fogadóirodák oddsainak változása is beszédes lehet.

Biden győzelmére az első exit poll előtt 1,46-os , Trumpra 2,75-szoros pénzt fizettek volna. Jelenleg viszont Joe Bidenre 1,72-es , Donald Trumpra pedig már csak 2,1-szeres a szorzó.

01:41 – Florida nagyon szoros, de jelenleg Biden vezet a csatatér államban. Donald Trump 4 éve az utolsó pillanatban fordított és most is erre lesz szüksége, hogy az Egyesült Államok elnöke maradhasson.

01:29 – 70 százalékos feldolgozottságnál csökkenni látszik a különbség, de még mindig egyértelműen Biden vezet

50,6 százalékon áll Biden az államban, míg Trump a voksok 48,7 százalékát tudhatja magáénak. Az Alabama államhoz közeli választókerületek azonban nem kerültek még megszámlálásra.

01:15 – Floridában 37 százalékos feldolgozottságnál 52-48 arányban vezet Biden

A szavazatok egyharmadának megszámlálása már befejeződött, az eddigi eredmények alapján Biden irányába billen el az állam. Ez kritikus csapás lehet Trumpnak, hiszen ha nem jön Florida, az könnyen az elnöki karrierje végét is jelentheti. Florida egyébként az amerikai koronavírus-járvány első hullámának egyik leginkább sújtott térsége volt, így a szavazatok nem feltétlen Biden mellett, de Trump ellen szólhatnak.

01:01 – Indiana és Kentucky eldőlt Trump irányába, Vermont azonban demokrata maradt

Így a demokrata jelöltnek 3, míg Donald Trumpnak a két állammal együtt 19 elektori szavazata van. Az országos arány az eddig megszámlált szavazatok szerint 57-42 Trump irányába.

00:58 – Ahogy a feldolgozottság halad előre, úgy fordul át Kentucky is

14 százalékos feldolgozottságnál már kezd átfordulni, egyaránt stabilizálódni Trump előnye az államban. Jelen állás szerint 51,8-45,9 a szavazatok megoszlása Trump irányába.

00:44 – Rekordrészvétel öt államban

Texasban, Hawaiion, Montanában, Washingtonban, valamint Oregonban már most többen adták le a voksukat, mint 2016-ban. Texason kívül mindegyik hagyományosan demokrata államnak számít.

00:35 – Kentuckyban is elkezdődött a szavazatok számlálása, de még nem látszik a végeredmény

Az állam választókerületeiben az eddig megszámlált szavazatok szerint nagyrészt republikánus győzelem várható, azonban néhány választókerületben – köztük Lexingtonban is – Biden tűnik esélyesebbnek. Nyolc százalékos feldolgozottságnál az államban a szavazatok megoszlása 52-46 Biden javára.

00:09 – Indianában vezet Trump

Indianában elkezdődött a szavazatszámlálás! Az eddig megszámlált szavazatok alapján a regnáló elnök vezet, azonban ez nem akkora meglepetés, hiszem az állam egy erős republikánus bástyának számít.

23:58 – Hamarosan kezdődik a számolás

A közvélemény-kutatók a 2016-os módszertanon komoly változtatásokat is eszközöltek, hogy jobban fel tudják térképezni a Trump szavazókat. Figyelembe veszik az iskolai végzettséget, a település típust, illetve a random tárcsázás helyett cím szerint hívták az embereket, illetve több mobilszámot hívtak, mint négy éve. Azonban ha most is lyukra futnak, és nem Biden nyer, az alapvetően meg fogja rengetni a közvélemény-kutató szakma egészét.

23:50 – Rengeteget költöttek a jelöltek

Joe Biden kampánya alatt politikai hirdetésekre – TV reklámokra, közösségi oldali hirdetésekre – 638 millió dollárt költöttek, míg Donald Trump teljes büdzséje 472 millió dollár volt. Biden a legtöbbet a csatatér államokban költötte.

23:40 – A Twitter több amerikai jobboldali újság fiókját felfüggesztette.

Tombol a cenzúra, ahogy a kampányban is. Ezúttal a SVNewsAlerts (69 ezer követő), az FJNewsReporter a Crisis_Intel és a Faytuks voltak az áldozatok,

23:21 – Az exit poll válaszadóinak harmada szerint a gazdaság a legfontosabb kérdés, egyötödük a faji egyenlőtlenségek elleni fellépést tartja legfontosabbnak. Elmondható, hogy Trump témái közül a gazdaság az emberek szerint is fontos, azonban a bűnözés és erőszak visszaszorítása csak minden 10. válaszadó prioritása, ami a republikánus jelölt másik témájának tekinthető.

22:30 – Fél órán belül érkeznek az exit poll-ok.

Ezek várhatóan az első olyan adatok, amik mutatnak is valamit az idei választások várható eredményéről. A leadott szavazatokról azonban nem számolnak be addig, amíg az utolsó szavazókörök be nem zárnak.

21:50 –Amis lovasroham

2020-ban már megszokhattuk a zavarbejtő, szokatlan jeleneteket. Ebbe a sorba illeszkedik be Ryan Fournier Twitteren megosztott videója is, amelyben az amisok zászlókkal feldíszített lovaskocsikon száguldanak az urnák felé.
Trump egyébként a vallásos csoportok körében nagy támogatottságot élvez, 2016-ban a fehér evangélikusok 81 százaléka rá szavazott. Ezt a népszerűséget a koronavírus okozta válság sem tépázta meg jelentősen, így érdemes lesz szemmel tartani, hogy hogyan befolyásolják az első eredményeket a vallásos szavazók.
Emlékezetes, hogy október végén Texasban a lovak helyett az autóké volt a főszerep. Az elnök támogatói egy 154 és fél kilométeres autósorba rendeződtek, zászlókkal felszerelkezve.

21:15 – Kanye West is szavazott már!

A világszerte ismert rapper a Twitterre írta ki: ezúttal magára szavazott, ugyanis ő maga is elindult az elnöki posztért. Ma adta le egyébként szavazatát a 2016-os demokrata jelölt Hillary Clinton is. Trump elnök pedig a héten már voksolt, amiről szintén beszámolt a média.

21:05 – New Yorkban bedeszkázzák a kirakatokat

Több videó is felkerült az internetre arról, hogy New York lakosai a választások másnapján várhatóan kipattanó zavargásoktól tartanak. Emlékezetes, hogy négy éve Trump győzelme után hetekig tartottak a tüntetések az elnök beiktatása ellen. Az elmúlt hónapok polgárháborút idéző történései alapján a lakosság és az üzlettulajdonosok félelme sajnos megalapozott lehet.

20:34 – Hosszú este elé nézünk

Elérkezett az amerikai elnökválasztás napja! Sokan sokféle forgatókönyvet vázoltak fel az elmúlt hónapokban, így jogosan merül fel a kérdés: mikor tudjuk meg az eredményt? Sajnos erre nincs egyszerű válasz. Az első urnák amerikai idő szerint este 7-kor zárnak, az utolsók pedig éjfélkor. Az államok urnazárás után rögtön elkezdik a részeredményeket közölni, de az országon belüli időeltolódás miatt az eredményhirdetések között több óra is eltelhet. Az elmúlt évtizedekben megszokhattuk, hogy pontos eredményekről itt Magyarországon csak szerda reggel értesülhetünk. Az idei év azonban ebben is különleges: rekordmennyiségű levélszavazat érkezett be, amelyek feldolgozása akár a hétvégéig is tarthat. Ha a billegő államok többségében nem nyer mindent eldöntően Trump vagy Biden, könnyedén lehet, hogy a győztes csak napok múlva derül ki.

Amerika választási lázban ég! Az előrejelzések túlnyomó többsége Joe Biden győzelmét jósolja, ami azt jelenti, hogy valószínűleg összességében többen szavaznak majd a demokrata jelöltre, mint a regnáló elnökre. Ez négy éve sem volt másképp Donald Trump akkor több mint 2 százalékkal kevesebb ‘popular vote’-ot gyűjtött be, mint kihívója, Hillary Clinton. Az amerikai választási rendszer szerint viszont az számít, hogy ki tud több államot megnyerni. Minden állam megnyerésével adott számú elektori szavazatot lehet begyűjteni, melyből összesen 270-et kell megszereznie a győztes jelöltnek. A demokratákat támogató CNN interaktív választási térképe szerint Biden 203 biztos elektori szavazatra számíthat, Trump pedig 125-re, a fennmaradó 210 elektor eloszlása fogja eldönteni ki lesz az amerikai elnök a következő négy évben.

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >
Egyéb kategória

A hét nyertese és vesztese

A hét nyertese Orbán Viktor, ugyanis elérte, hogy négymillió magyar ember beoltassa magát, a vesztes pedig a magyar baloldal, aki belebukott az oltásellenes kampányba.

Elolvasom >
Winner/Loser

A hét nyertese/ vesztese

A hét nyertese Annalena Baerbock A hét nyertesét Németországban kell keresnünk, aki nem más, mint Annalena Baerbock, a Zöldek egyik pártelnöke, ugyanis a párt kancellárjelöltjévé

Elolvasom >