Hosszú levélszavazatok éjszakái

Kimerítő napokon van túl az Egyesült Államok a keddi elnökválasztás óta. Végeredmény továbbra sincs, probléma viszont akad szép számmal. Radikális baloldali tüntetők és Trump szimpatizánsok már a választás éjszakáján ízelítőt adtak abból, hogy mi várhat Amerikára az elkövetkezendőkben. Ráadásként egy tátongó lyuk támadt a demokratikus pajzson, amit a társadalom és a politikai elit szembenállása még nagyobbá tehet. Ezért az elmúlt néhány nap nem csak a következő négy évet, hanem a következő évtizedeket is meghatározhatja az USA számára.

Amennyire lefutott versenynek tűnt pár héttel ezelőtt az elnökválasztás, annyira zűrzavaros és kiszámíthatatlan lett a helyzet. Az első részeredmények érkezése után még Donald Trump újrázása tűnt a valószínűbb forgatókönyvnek, de jelen pillanatban már Joe Biden a győzelemre esélyesebb a két jelölt közül. Ez a fordítás egyértelműen a levélszavazatok beérkezésének és feldolgozásának köszönhető, ami azonban kérdéses, hogy vajon a levélszavazatok számlálása minden szabályt betartva történt-e? Másik kérdés, hogyha a republikánusok sejtették, hogy visszaélések történhetnek, sőt maga Donald Trump beszélt korábban arról, hogy a levélben történő szavazás csalásra ad lehetőséget akkor miért nem tettek semmilyen lépést még a választást megelőzően? Aligha reális az a forgatókönyv, hogy így akarták tőrbe csalni a demokratákat. Nem lehetnek sem ennyire őrültek, sem ennyire zsenik. Azonban ugyanez igaz a demokratákra is. Nem lehetnek annyira naivak, hogy azt gondolják, egy teljesen egyértelmű csalás nem derül ki, de akkora lángelmék sem, hogy az egész világot az orruknál fogva vezessék.

Finoman fogalmazva is furcsa eset volt amikor helyi idő szerint késő este Trump bejelentette, hogy hatalmas győzelmet aratott. Ezzel még a saját pártján belül is rosszallást váltott ki. Ami viszont többről is szól, mint egy kis véleménykülönbség, hanem a Republikánus Párton belüli törésvonalról, a washingtoni elit és a Trump-féle „populista” szárny közötti összecsapásról, aminek a végkimenetele hosszú évekre meghatározza majd a párt irányvonalát, ezzel együtt pedig az Egyesült Államok jövőjét is. Amiatt is fontos ez mert a szoros választási eredmény megmutatta, hogy a konzervativizmus és hagyományos értékek továbbra is mélyen gyökereznek az amerikai társadalomban, így nem lényegtelen, hogy milyen irányba változik a Republikánus Párt a következő években.

Az elmúlt napok egy másik figyelemreméltó esete, hogy még közel sem voltak meg a végleges eredmények, de szerdára virradóra radikális, Trump-ellenes tüntetők lepték el több nagyváros utcáit, mindössze azért, mert Trump a várakozásokhoz képest sokkal erősebben szerepelt a választáson. Ezzel párhuzamosan pedig Trump szimpatizánsai is demonstrációkba kezdtek, kifejezve ellenérzéseiket a szavazatszámlálás körüli gyanús fejlemények miatt. Mindez előre vetíti, hogy mi várhat a következő hetekben, hónapokban, sőt akár években az Egyesült Államokra. Zűrzavar, folyamatos tüntetések és egy végletesen megosztott társadalom egymással szembefordulása. Ez pedig az elnök személyétől függetlenül bekövetkezhet. Tulajdonképpen az elmúlt 160 évben ugyanaz zajlott és zajlik Amerikában, csak a társadalmat megosztó témák változnak folyamatosan.

Akár csalás történt a választáson, akár nem, a legfontosabb tanulság ismét az, hogy a demokrácia eszményi mintapéldájának tartott Egyesült Államok sem mentes a kétes választási ügyektől és különböző, a választások tisztaságát beárnyékoló, botrányos fejleményektől. Esetleg nem ártana felülvizsgálni a saját demokratikus intézményrendszerüket, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerüljék a világ vezető hatalmát. Vajon van még visszaút az USA számára?

kép forrása: mentaldaily.com

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Belföld

Kizárásokkal indította a nyarat az MSZP

Kizárták az Magyar Szocialista Pártból (MSZP) Szakács László országgyűlési képviselőt, egykori elnökhelyettest. A baloldali politikus ellen az a gyanú merült fel, miszerint át akar igazolni a Gyurcsány Ferenc vezette Demoratikus Koalícióba (DK), ezért az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa határozatában kizárta őt a pártból.

Elolvasom >
Belföld

A víz, amely újra vérré vált

Csütörtök reggel 10 óra van. Kicsivel több, mint 12 órával ezelőtt kezdődött a német – magyar mérkőzés. Életem meccse volt ez. A végeredmény 2-2 lett, győztünk, de nem nyertünk. Ezzel az eredménnyel búcsúzik a magyar válogatott az Eb-től. Ilyen játékkal nem szégyen kiesni. Ne is szégyellje senki!

Elolvasom >
Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >